“Manresa té un teixit esportiu que és un tresor i l’hem de preservar”


Imatge de Toni Massegú | XF – Gus Carrasco

 

El regidor d’esports manresà analitza l’etapa COVID-19 i explica com serà la nova temporada esportiva de la ciutat.

 
Redacció | 18/09/2020  20:57

Quan el passat 8 de març es jugaven els últims parits del cap de setmana, poc es podia pensar amb el que vindria després. La COVID-19 va trastocar a tothom i l’esport es va aturar i suspendre. Un cop entrats a la “nova normalitat” i a punt de començar una nova “atípica” temporada, hem volgut parlar amb Toni Massegú, regidor d’esports de l’Ajuntament de Manresa, perquè ens expliqués com a estat aquest final de temporada confinats i que n’espera de la nova que comença en breu.

Bon dia Toni, primer de tot, benvingut al nou curs escolar i esportiu. Com ha anat aquest estiu tan particular? 

“Ha estat un estiu complicat, complex, on hem hagut de pensar en moltes coses de cara al setembre. A més a més, moltes vegades ho hem fet sense saber si allò que feies serviria de res, ja que la situació canviava constanment. Gestionar tot això, tan a nivell escolar com a nivell esportiu és complicat. De tota manera, estem contents perquè hem pogut fer les estades esportives; els clubs a final de temporada es van poder reunir amb els seus jugadors i fins i tot van poder fer algun entrenament suau, sense contacte… i ara bé l’altra fase. Ve la fase de preparar el setembre. Hem començat bé i tots els clubs han pogut començar la seva activitat i els seus entrenaments amb relativa normalitat. També és important dir que no hi ha hagut pèrdues. Pensàvem que hi hauria gent que no aniria a entrenar o que deixaria els clubs i no ha estat així.” 

Portes dues les carteres que, potser, són de les més complicades, juntament amb l’econòmica. Com ho afrontes? 

“És possible, però és un repte. Penso que si fa un any m’expliquen que avui estaríem en la situació que ens trobem, no m’ho hagués cregut. A partir d’aquí ens hem de posar a treballar per oferir la màxima normalitat als ciutadans i facilitar-los la vida perquè la puguin dur a terme amb el màxim de normalitat, que puguin seguir duent el seu ritme habitual. És imprescindible que les nenes i els nens vagin a escola, així com els nois i noies. I ho és, més enllà de per conciliar la vida familiar i laboral, perquè el propi confinament ja va demostrar que han d’anar a l’escola, que és important. I a nivell esportiu passa el mateix. Tot el que ara invertim en esport, se’ns retornarà doblement en salut.”

Parlaves d’esport i comentaves que els clubs no han tingut baixes. Com gestiona l’ajuntament les ajudes als esportistes? 

“A més de les ajudes ordinàries que ja hi havia, aprovades al ple del mes de febrer, vam plantejar dues línies. Una és per aquelles famílies que, per culpa de la COVID, no puguin fer front als pagaments de les activitats esportives. Aquesta s’està tramitant. L’altra és més a nivell de clubs i també se n’estan fent els tràmits.” 

Amb tot això de la COVID-19, aquests últims dies estem veient que cada federació de cada esport estableix els seus propis protocols i normes sanitàries. Sobre tot això, hi tindrà prioritat el que decideixi el consistori? 

“Les federacions es deuen als clubs, evidentment, però hi ha un tema que també és important, que és que les instal·lacions són municipals. Per tant, hi pot haver un protocol marc, que és el que fa cada federació, però també hi ha d’haver una última paraula des de l’ajuntament. Es diu que els aforaments poden ser del 50% en els pavellons esportius però aquí, de moment, els fem a porta tancada. Segurament que quan els obrim, només deixarem entrar un acompanyant per jugador i anirem valorant-ho poc a poc. És el que toca. Crec que l’obertura de portes ha d’arribar i jo hi crec però no és menys cert que ho hem de fer bé, garantint higiene, distància, mascaretes, seguretat i, sobretot, traçabilitat de la gent que entra al pavelló.” 

Hi haurà instal·lacions més complicades que d’altres. Per exemple, els camps de futbol són una mica menys complexes. Et parlo per exemple del Complex, un poliesportiu de 3 pistes amb 3 partits al mateix temps. Com es podrà gestionar aquest cas? 

“Això és el que estem mirant ara. És evident que hi haurà d’haver una distància temporal entre partits, tot i que poques vegades coincideixen les tres pistes ocupades a l’hora. Al finalitzar cada partit hem de trobar la manera que els espectadors marxin i els altres entrin, desinfectant mentrestant les grades. Estem mirant tots els protocols i ho estem valorant. Per això no ens volem precipitar. Ho volem fer sense pressa però sense pausa.” 

Si seguim parlant del Complex, és una de les instal·lacions on més persones es reuneixen cada cap de setmana, però quasibé sempre el dissabte. Us plantegeu que es juguin partits el diumenge? 

“Això s’haurà de valorar perquè també dependrà del personal municipal, de la nostra capacitat per dur-ho a terme. Es farà cap de setmana rere cap de setmana.” 

Una altra de les instal·lacions més “complicades” i un dels clubs que pot tenir més complicat el seu retorn, és les piscines municipals i el CN Minorisa. Com ho penseu gestionar? 

“De moment estan actuant amb normalitat. Fan els seus entrenaments i no crec que hi hagi problema. Quan comencin les competicions valorarem si poden fer-se amb públic i si cal algun protocol més.”

Hem sentit que, part de l’afectació que han sofert els clubs, ha estat una baixada a nivell de espónsors i patrocinadors. Com pensa actuar l’ajuntament en aquest tema? 

“Ens ha arribat que algun club no té espònsor i és evident que aquí ens haurem d’arremangar i tots haurem de fer esforços. La col·laboració és màxima però, ara mateix, és complicat per les empreses. Amb el que es tingui, s’haurà de gastar. Els clubs s’hauran d’anar adaptant a les noves circumstàncies” 

Econòmicament, com ha afectat i com afectarà la pandemia a l’àrea d’esports? 

“S’hauran de treure diners d’altres partides. Nosaltres hem de prioritzar al màxim, a nivell de les instal·lacions, la higiene i les garanties de seguretat. Entenem que això serà una garantia perquè es pugui continuar fent esport.” 

Tot el tema higiènic i de neteja, se’n fa càrrec l’ajuntament o ho externalitzarà? 

“Dels municipals si, la resta ho hem de mirar. L’ajuntament té contractat un servei de neteja, no només dels espais esportius, també a nivell educatiu i d’altres. A les escoles ja hi és i estem treballant per establir-ho també a la resta d’instal·lacions.”  

Abans et preguntava sobre els protocols i les prioritats. En el cas del Gimnàstic de Manresa, que té el camp en propietat, com s’està gestionant? Qui dicta les normes i protocols a seguir? 

“Allà són ells els que estableixen les normes i protocols. Són a casa seva i, per tant, ells decideixen. No és responsabilitat nostra. Nosaltres, com a ajuntament, vetllem perquè si compleixin els protocols establerts però nosaltres no decidim. Es pot donar que allà hi puguin entrar 5 aficionats o acompanyants per cada jugador i si es complexen les normes sanitàries, nosaltres no ens hi podem oposar. És un lloc privat.”

 
Parlant de diners, si s’han de fer servir partides per coses per les quals no estaven destinades, donem per fet que aquest any no es farà cap més inversió en equipaments fora de la pista d’atletisme? 

“No. Les obres de la pista d’atletisme van començar la setmana passada i està previst que s’acabin al voltant de tot sants. Crec que, arreglar l’estadi d’atletisme, era el que feia falta a l’anella esportiva del Congost. I també faran falta altres coses. Un objectiu que tenim és posar llum a l’espai de vòlei platja per poder aprofitar millor aquesta instal·lació. També s’ha de posar sauló a la zona de ciclisme.” 

Aquest últims dies hem sabut que s’ha arribat a un acord amb el club de futbol de Sant Pau, la Pirinaica i l’ajuntament perquè puguin compartir instal·lacions. Es plateja el consistori que, algun dia, el Sant Pau tingui un camp propi? 

“És complicat. El Sant Pau, l’any passat, va anar a jugar a Castellgalí i, quan va acabar el confinament, ens van demanar si podien fer servir alguna instal·lació a Manresa. Tot i ser un camp municipal, agraeixo molt la disposició de la Pirinaica per acollir-los ja que crec que és un gest de generositat i demostra la seva implicació amb la ciutat. D’aquesta manera, aquest any el Sant Pau podrà jugar en un camp municipal i, a més, de gespa artifical. Pel que fa al tema d’una instal·lació pròpia, vam tenir una reunió amb ells just abans del confinament i ja els vam fer palesa la complexitat de convertir, en algun moment, aquell camp en una zona esportiva perquè, en primer lloc, el club només té un equip, no hi ha base; i en segon lloc, arreglar aquell camp per homologar-lo val molts diners. Els vam proposar que, en el moment que l’entitat creixés, alhesores se’n parlaria i es podria estudiar. Paralelament a tot això, la regidoria d’esports es va comprometre a desbroçar el camp i això es va fer poc abans del confimament. Paradoxalment de poc va servir i, un cop tornem a la normalitat, la nostra idea és repetir-ho dos cops a l’any, per mantenir-ho.” 

Una altra instal·lació de la que ens agradaria parlar és la del Pujolet. es tracta d’una instal·lació que abraça a 3 clubs diferents. Amb tot el protocol que s’ha de seguir, com penseu fer-ho? 

“Aquest fet, sense voler, ja el vam solucionar abans. Al gener ja havíem parlat d’utilitzar poliesportius de barri per espaiar més les diferents pràctiques esportives. Aquest any es fa servir el poliesportiu cobert de la Balconada pel hoquei patins i el de la Font dels Capellans, que ja s’utilitzava abans, pel futbol sala i el patinatge. Creiem que això ho tenim realtivament controlat.” 

Ara que anomenaves la Font. Aquest any torna a tenir equip de futbol. Això és una bona notícia? 

“Crec que qualsevol nova iniciativa a nivell esportiu és una bona notícia. Pel regidor d’esports pot ser un problema, relativament parlant, però benvingut sigui aquest problema. Que hi hagi esport a la ciutat i, concretament, als barris és una notícia extraordinària perquè l’esport cohesiona socialment. Aquesta és una nova oferta i, com més n’hi hagi, millor. De moment, han començat amb un equip de veterans i també hi ha la ONG Diapo. A partir d’aquí, hem habilitat el camp de futbol 7 pel tir amb arc, que és una cosa que feia temps que ens demanaven, la qual cosa no impedeix que s’hi pugui jugar a futbol. Són esports compatibles a l’hora de fer servir el camp.” 

La idea d’aquest club és tenir base i donar vida al barri? 

“Si. La seva idea és fer un projecte de barri i, per això, van de la mà de l’associació de veïns. A nosaltres ens agradaria que s’arribés a una bona entesa amb Diapo perquè creiem que, al final, podem aconseguir tenir un equip de futbol molt potent a la ciutat. I no només a nivell de futbol d’adults, també a nivell de la base.” 

Si parlem de l’esport a la ciutat, no podem deixar de parlar del Bàsquet Manresa. El BAXI es troba en una situació complicada pel tema abonats i els procols ACB. Com ho viviu des de l’Ajuntament? 

“En primer lloc, felicitar al BAXI per la gestió que s’ha fet amb la campanya d’abonaments i felicitar a la ciutat per com ha respost. Que al mes de juliol, amb la incertesa que hi havia, aconseguissin fer tantes renovacions, penso que diu molt de la base que té el BAXI Manresa a la ciutat i de com la gent ho sent com a una cosa pròpia. Més enllà d’això, serà un any atípic i, del que es faci aquest any i de l’actitud de la gent enguany, en dependrà el futur de l’entitat.” 

Precisament, parlant dels sentiments dels abonats del BAXI, no creus que ser del Bàsquet Manresa és quasibé un acte de fe? 

“Això és el que jo volia dir. Parteixo de la base que, qui ho diu, no ha patit els estralls de la crisi, i que hi ha molta gent que ho està passant molt malament i que potser no haurà pogut mantenir el seu abonament. Però és veritat que molta gent ha fet aquest acte de fe i això demostra un sentiment i que la gent creu en el projecte i que el porta molt endins. I aquest és un actiu imprescindible i crec que s’ha de posar en valor. Dit això, sempre ho manifesto: absoluta confiança en la justa directiva que sé segur que se’n sortiran. Han aconseguit fer una bona plantilla, ajustada econòmicament parlant. Estan treballant, juntament amb nosaltres en tots els protocols i esperem que el CSD, tard o d’hora, s’adoni que és insostenible no poder jugar amb públic. Estaria bé que es definís, quan abans millor, la tornada de l’afició a les pistes. No cal omplir-los d’entrada, però si paulatinament, ni que sigui començant per 500 persones. Sabem que això serà un mal de cap, sobretot a nivell organitzatiu, però és del tot necessari que hi pugui haver públic. Jo, que he estat un afortunat que he pogut gaudir d’algun partit de pretemporada i els de la Lliga Catalana, he de dir que he trobat a faltar l’aficionat que crida, el que s’aixeca de la cadira, la grada d’animació amb els seus càntics…  sé que tot això costarà de recuperar però la gent necessita tornar al pavelló. I segurament també els equips necessiten a la seva afició.” 

Ja per acabar, si creus que t’ha quedat alguna cosa pendent, ara és el moment… 

“Si que m’agradaria parlar d’una cosa. M’agradaria agraïr a tot el teixit esportiu de la ciutat tota la feina que està fent, és impressionant. Algun dia la ciutat valorarà tota aquesta feina de cohesió social, d’integració, de donar disciplina, d’ensenyar tots aquests valors que aporta l’esport. Ho valorarem tots plegats. Tota la feina que estan fent, moltes vegades de manera absolutament altruïsta, per aixecar cada esport de la ciutat… No hi hagut ni un sol club que hagi dit que no reprenia la seva activitat. Tots ho estan intentant i venen a preguntar pels diferents protocols a seguir, molts sortint de la seva feina. Jo, això, ho poso molt en valor. Tenim un teixit esportiu que és un tresor i l’hem de preservar per sobre de tot.” 

Moltes gràcies, Toni. I, sobretot, molta sort en aquesta nova temporada i en tots els reptes que es presenten.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies