“Volem un projecte de territori, volem un equip a l’elit i estar-ne orgullosos. Que pugui competir i guanyar partits”


Imatge del Nou Congost durant un partit | Joaquim Alberch

 

En Carles Sixto ens explica el present i futur del club.

 
Redacció | 14/08/2020  20:23

Després de la reunió telemàtica mantinguda pels clubs ACB, que es va celebrar dimecres passat, hem volgut parlar-ne amb en Carles Sixto, gerent del BAXI Manresa, per saber quines incògnites s’havien aclarit respecte la propera temporada i, ja de passada, comentar la situació general del club avui dia.

Bon dia Carles, quines premises van sorgir de l’última reunió d’ACB? Quins escenaris s’han posat sobre la taula?

“Se n’hi han posat un munt. Què passa si hi ha un positiu; si n’hi ha dos; si s’ha de suspendre una jornada o dues, o cinc; es poden fer mil propostes però, al final, serveix de poc. La incertesa és tan gran que, tot i que està bé preparar escenaris, és molt complicat. També hem parlat de com posar 1500-2000 persones al pavelló però, com que hi ha moltes coses i factors que no depenen de nosaltres, tots els plantejaments poden caure en un sac foradat. De moment, no podem concretar.”

Per evitar situacions que s’han donat en altres esports, com pot ser el futbol, es posaran damunt la taula tots els plantejaments i circumstàncies perquè els clubs ho tinguin clar d’entrada?

“Ens han dit que si i que ho tindrem per escrit. Avui encara no hi ha res. Ens van passar un protocol de com s’havia d’actuar a nivell d’entrenaments i ara ens han de concretar què i com serà el del període competitiu (si es farà un PCR setmanal i quan es farà, què passarà en cas de positius, etc). Això s’aprovarà properament i així tots sabrem una mica què esperar a nivell de protocol sanitari. A partir d’aquí, les probabilitats dels diferents escenaris que es podrien donar i les seves afectacions, de moment, no es plantejarà.” 

Us van donar protocols clars a nivell d’entrenaments o depèn una mica de cada club? 

“Si, ens en van donar al maig quan els equips havien de tornar a entrenar per la fase final i ara continuen els mateixos.” 

I de cara als amistosos? 

“Ens van dir que es podien programar amistosos i aquí van sorgir clubs que volien ser més prudents i altres no tant. Cada club ho gestionarà com bonament pugui i vulgui. El que va quedar clar és que, si tots els clubs estem seguint els mateixos protocols de seguretat, el millor seria fer els amistosos entre nosaltres. Per tant, en principi, els amistosos es faran entre equips ACB.” 

Totes les despeses derivades d’aquests protocols, qui les paga? 

“De moment ho estem pagant nosaltres. S’està buscant la manera d’aconseguir aquests protocols a un cost més baix durant la temporada de competició però, al final, qui ho acaba pagant són els clubs. Ho podria pagar el fons comú però són diners de tots i, a l’hora de repartir, si hi ha menys, també tocarà menys a repartir. És el mateix.” 

Parles de clubs i, aquest any, n’hi ha 19. Menys diners a repartir dels drets televisius… això era un motiu per no acceptar l’ascens del Gipuzcoa? 

“No et diria que era el motiu principal però és evident que si som 19, es repartirà entre tots. Això serà una rebaixa que se sumarà a l’augment de despeses pels protocols sanitaris. Però aquí el que passa és que, per una situació de força major, els reglaments no ho tenien previst tot. No hi ha cap regla a l’ACB que obligués a fer baixar un club si no s’havia acabat la temporada. Fer-ho podia ocasionar una reclamació d’Estudiantes o Fuenlabrada. En canvi, la LEB si que en té una que diu que el primer classificat pot pujar. I no deixar-lo pujar suposava una reclamació, com així ha estat. Això ha provocat un desajustament i els clubs teníem clar que s’hauria de buscar una solució per evitar-ho. Potser el “Consejo Superior de Deportes” o el “Gobierno” hauria d’haver donat unes directius clares. I ara l’any que ve, què passa? En fas baixar a tres? Les normes diuen ben clar que en baixen dos. I a l’ACB no hi haurà majoria per fer que en baixin tres. D’altra banda, si a la LEB els dius que només en pujarà un, tampoc ho acceptaran. I no ens posem en la tessitura de si l’any vinent es tornés a suspendre la lliga… Crec, sincerament, que aquí ha fet falta que es posés una norma per tothom, prescindint del que posessin els reglaments. És una situació extraordinària i, com a tal, s’hauria d’haver tractat.” 

 
Falta poc per la supercopa i encara no hi ha calendari de la lliga regular. Per quan està previst? 

“El calendari de dates ja està aprovat i ara s’està treballant en els enfrontaments. Sortirà en els propers dies.” 

Pel que fa al tema de l’afició, sabeu si el CSD traurà un comunicat i quan ho farà? 

“Si no ho recordo malament, crec que serà la setmana vinent. Hi ha prevista una reunió i, a partir d’aquí, començaran a encarrilar-ho. Som conscients que, encara que ara treguin una norma, el dia abans d’un partit te la poden canviar.” 

Parlem ara, una mica, del tema econòmic. L’aturada en sec de la temporada, com va afectar al club? Heu calculat si realment hi ha un forat econòmic o, sou un dels clubs on menys mal ha fet? 

“On menys mal ha fet no, al contrari. Vam tenir un fort impacte: a nivell de patrocinadors que havien de renovar, de drets de televisió que van baixar, de taquillatge, i d’altres situacions d’ingressos que van caure. Però si que és veritat que, el tancament de la temporada 2018-19, amb l’esforç que es va fer per aconseguir una plantilla que mantingués la categoria amb solvència, va ser positiu. Han estat dues campanyes on s’ha fet un esforç important, no habitual per nosaltres. Aquesta vegada el que s’ha hagut de fer és una gestió amb els jugadors per poder fer un ERTE. Aquesta situació es va acordar amb ells, pagant-los complements, per minimitzar les pèrdues salarials dels jugadors. Això ens va permetre cobrir el diferencial per la falta d’ingressos i tancar la temporada amb uns paràmetres semblants als que hi hauria hagut sense aquesta situació tant extraordinària.” 

Pel que fa a aquesta nova temporada, variarà molt el pressupost? Heu calculat quant baixarà, tenint en compte que els ingressos també minoraran? 

“Aquí es podria treballar des de la prudència, ja que tampoc sabem exactament quant s’ingressarà. Podriem fer una despesa ajustada i fer jugar als “júniors” per curar-nos en salut. Des del punt de vista econòmic, segurament seria el més assenyat amb la incertesa que hi ha. Però, al final, aquest projecte el que busca és que Manresa continui tenint un equip a l’elit i, per aconseguir-ho, s’ha de fer un equip d’un determinat nivell per tenir opcions. El que no hem notat és una deflació en les ofertes que els equips han fet pels jugadors. Hem vist que els equips de la part mitja-baixa, en quant a pressupost, no l’han baixat i s’han fet esforços importants. Per tant, nosaltres també havíem de mantenir un cert nivell. L’equip d’aquest any, pràcticament té el mateix cost que el de temporades anteriors. També es veritat que, quan es va decidir fer la despesa, no es sabia que es serien 19 equips, ni podíem ni podem preveure la limitació i l’afectació que hi haurà pel que fa als abonats, ja que no sabem quans partits se’ls podrà oferir veure en directe. No volem enganyar a ningú i ja hem dit que el club és del abonats. Sabem que som un dels clubs que més depèn dels abonats per sobreviure. N’hi ha que els entren diners d’un club de futbol, d’institucions o de mecenes. Per ells, la part del públic és minoritària. En el nostre cas és vital i és per això que hem fet una crida a què ens donin suport i, evidentment, els oferim prioritat a l’hora d’accedir al pavelló. De fet, ningú que no sigui abonat podrà entrar. I si només es pot entrar en partits alterns, serà únicament per als abonats. I no ens hem plantejat res més. A final de temporada, farem balanç. No serà fàcil, però ajuda saber que ja hi ha renovacions fetes amb independència del volum de partits que es podran veure. També hi ha d’altra gent que, lògicament i tenint en compte les situacions econòmiques de cadascú, esperarà a saber les condicions. Nosaltres necessitem ingressar el mateix que les temporades passades, més si es té en compte que hi ha despeses extres com les derivades dels protocols sanitaris, etc. Nosaltres el que fem és una crida a la Catalunya Central perquè totes les empreses que encara no col·laboraven amb nosaltres, ho facin en la mesura que puguin. Si es pot quadrar aquesta temporada, la següent es podria fer un equip que, amb el 100% del públic durant tota la temporada, fes gaudir a l’afició de bàsquet d’alt nivell i que competís per entrar en competicions internacionals.” 

I tots aquests aspectes, afectaran al deute? O és prioritari seguir-lo rebaixant? 

“El deute ja s’havia rebaixat molt. La part que queda està molt estructurada a llarg plaç. Per tant, no hi ha una afectació directa. El que si que hi ha ara és l’impacte d’haver de fer el dipòsit a l’ACB. Estem buscant fórmules perquè aquests diners no vagin en contra del pressupost de l’equip. Estem buscant finançament extern i directe, per diferents vies, sense que vagi en detriment del nivell d’inversió amb l’equip.” 

 
Ja per acabar, com van els abonaments? Noteu que la gent, tot i la incertesa, està donant suport al club? 

“Jo diria que si. De tota manera, això ho veurem al setembre. Al principi, el que hem buscat, és la continuitat a cegues. L’abonat que renova amb independència de les condicions que es puguin donar. Vol recolzar al club incondicionalment. Aquest grup suposa, aproximadament, un 60% del total. Contràriament, de baixes no n’hem tingut pràcticament cap, una xifra irrellevant de casos. I han estat per motius diversos, no sempre relacionats amb la situació actual. Hi ha un important grup, d’un 30-40%, del qual alguns ja solien renovar just abans de començar la lliga i d’altres que s’estimen més esperar al setembre per prendre una decisió. Si els abonats poden gaudir de gran part dels partits, no tenim cap dubte que la majoria renovaran. Si quan comença la lliga, l’escenari és més pessimista, ens fa por que part d’aquesta gent, sobretot els que ja pateixen problemes econòmics, decideixin no renovar. Sabem que pot passar.” 

Parlant de tot aquest tema dels abonaments i de la situació excepcional que s’està vivint, si d’aquí a tres mesos pugués entrar públic, us heu plantejat fer un abonament especial, com es feia a vegades per la segona volta? 

“Si, evidentment. Si arriba el dia que es pot tornar a omplir el pavelló, lògicament es posarien a la venda totes les localitats disponibles, mitjançant entrades, abonaments, packs i totes les fórmules que hi hagin o que se’ns acudissin. Però, fins que això no passi, els que ara no renovin, no podran entrar i això va més a favor dels que si que ho han fet. S’ha de veure com es gestionarà. Potser tots els que renovin podran entrar i els que vagin a última hora no, ja que s’haurà cobert l’aforament del pavelló. Volem ser honestos amb l’afició. La situació és incerta però volem un projecte de territori, volem un equip a l’elit i estar-ne orgullosos. Que pugui competir i guanyar partits.”

Estem vivint un situació excepcional, amb moltes incertes però, des de Xiulet Final, volem somiar en un futur on puguem tornar a veure el Nou Congost ple a vessar ben aviat. Un pavelló vermell, l’infern manresà on tothom pateix per guanyar. I estem segurs que, amb el suport de l’afició i seguint tots els protocols sanitaris, aquest dia arribarà.

 
Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies