Xavi Pujol: “Estem acostumats a conviure amb situacions on hem de fer servir la creativitat per fer bons equips”


Imatge d’arxiu

 

El flamant nou director esportiu ens explica com està vivint el seu nomenament i els primers dies en el càrrec.

 
Redacció | 25/05/2020  19:30

Quan no fa ni una setmana que va saltar la sorpresa al Nou Congost, amb el nomenament de Xavi Pujol com a nou director esportiu del club, avui ens ha concedit una entrevista.

Bona tarda Xavi. Ara fa cinc dies del teu nomenament con a Director Esportiu del BAXI Manresa. Com ha anat?  

“Una mica revolucionats. I és normal, perquè amb una notícia així tothom et vol entrevistar. Volen que parlis, que donis la teva opinió sobre temes d’actualitat del club però he intentat trobar moments per intentar fer la feina que em toca fer.” 

Has tingut temps d’assumir el nou rol o realment això passarà quan hi hagi una data de començament de la nova temporada?  

“Encara ho estic assumint. Estic veient les diferents parts que implica tenir aquest càrrec i també intento processar tota la informació nova i que haig d’anar gestionant. Estic en aquest procés.”  

Has parlat amb en Román després del teu nomenament? 

“Si. Si que hi he parlat. Ho vam fer el mateix dia que hi va haver la roda de premsa. Em va desitjar sort i jo vaig fer el mateix amb els seus futurs reptes. Va ser una conversa normal.”  

Des del moment que es va anunciar la no renovació d’en Román, vas pensar que t’ho podien oferir? Havíes rebut “imputs” o t’ho vas trobar de cop?  

“No, no havia rebut cap “imput”. El que si vam començar a fer és repartir responsabilitats i tasques. Jo centralitzava la informació que ens anava arribant dels agents i va ser en aquest moment d’impàs que, potser, al tocar una mica més aquestes tasques que no havia fet mai, a l’hora de relacionar-me en nom del club, doncs vaig veure com funciona la feina i això, segurament, em va fer més fàcil el prendre una decisió.”  

Se’t farà estrany no estar a la banqueta? 

“Crec que si. Crec que ho trobaré a faltar. Evidentment m’agradaria estar a pista però no ho veig com una cosa definitiva. El que és segur és que trobaré a faltar la relació amb els jugadors i amb el cos tècnic. I la seguiré tenint, aquesta relació, però serà d’una manera molt diferent. En el moment d’estar veient entrenaments o partits, doncs no sé, no sé com ho portaré.”  

Precisament parlant del cos tècnic. Tu has estat dues temporades diferents com a entrenador assistent de Pedro Martinez i ara passes a ser “el seu jefe”. Dóna una mica de vertígen?  

“No, jo no ho veig així. Evidentment canvia la nostra relació professional, però la personal seguirà sent la mateixa. I soc del parer de portar-ho amb naturalitat. Ens centrarem quan haguem de parlar de coses de feina per trobar solucions o respostes als plantejaments que hi hagi. I estic molt convençut que, amb tota la gent del club, podré treballar molt còmode i que tot ens anirà bé en aquest sentit.” 

El teu canvi de rol, fa que canvïi la teva idea de ser entrenador o és només un impàs?  

“No ho sé. Jo, quan vaig acceptar el càrrec, ho vaig fer totalment convençut. De moment, no em plantejo tornar a ser entrenador. Ara estic intentant entendre i assumir les funcions que em pertoquen, que són molt variades i estic centrat en això. Evidentment, no tanco la porta a tornar a la banqueta algun dia però, ara mateix, no hi penso.”

Al staff tècnic ara hi ha una plaça vacant. Com ho gestionareu?  

“Encara no ens hi hem posat. Ara hem de prioritzar altres temes però, quan arribi el moment, ens hi posarem. Estem rebent moltes sol·licituds, com és lògic, per ocupar el càrrec, i jo estic molt content amb la resta de staff que tenim, que ens coneixem molt bé i hem treballat molts anys junts. Crec que són grans persones i grans professionals, que tant de bo puguin seguir.” 

Parlem ara de la part més coneguda d’un director esportiu. El fet de tenir tant de temps per preparar la temporada vinent, és un inconvenient? Els jugadors volen esperar ofertes, tenint en compte el temps que queda?  

“Si. Hi ha una mica de tot. Hi ha jugadors la prioritat dels quals és saber on jugaran la propera temporada i tenir-ho clar, i d’altres que s’estimen més esperar per veure si hi ha més ofertes o com evoluciona el mercat. Hi ha equips, com el nostre, que ja pensen 100% en la temporada 2020-21 i d’altres que encara han de reprendre la competició o veure si podran seguir jugant. Hi ha diferents realitats. A més, hi ha la incertesa de les competicions europees, que marquen alguna prioritat. Hi ha jugadors que volen jugar a equips que disputin una segona competició encara que no se sap encara si es jugarà i en quines condicions.”  

L’altra dia comentaves a la roda de premsa que us havíeu incrit a Europa. Heu rebut algun tipus d’informació des de la FIBA sobre quins seran els criteris a l’hora de decidir quins equips hi participaran?  

“No, encara no. Ells no tenen tota la informació que voldrien per poder prendre decisions. Hi ha alguna proposta d’algun país en el sentit de renunciar a les competicions europees i també hi haurà algun club que s’hagi classificat esportivament i que hi haurà de renunciar per temes econòmics o esportius… ara estan fent sol·licituds per veure quin volum d’equips respon i, a partir d’aquí, veure com ho poden fer.”
Parlant de temes econòmics. T’han dit, més o menys, sobre quin marge baixarà el pressupost per a fitxatges?  

“Evidentment és molt difícil preveure-ho, perquè hi ha moltes incògnites. No està tancat ni és una xifra exacta, però ens hem de moure sobre uns valors que seran inferiors als de l’última temporada.”  

Precisament per això, suposem que, fa dos o tres dies, s’anunciava que Ryan Toolson no seguiria. En condicions normals, hauria seguit?  

“Doncs ho hauríem d’haver estudiat. Hem de veure quin risc ens suposa cada jugador, no només ell. A nivell de lesions, en Ryan portava una temporada i escaig passant-ho malament, amb molèsties i lesions que condicionaven el seu dia a dia i era un cost important pel club. Ho hauríem d’haver posat a la balança. No haguera estat un no rotund sinó que s’hauria valorat el context. També és cert que, sense aquest virus, l’economia del club hauria tirat endavant… però, bé, és difícil de dir.”  

També s’ha anunciat que heu arribat a un acord amb en Dani Pérez. Amb en Pere Tomás, com estan les coses?  

“El tema del Pere és semblant al del Ryan. Nosaltres el valorem molt, és un jugador que s’ha implicat molt al club i que se sent molt bé a la ciutat. És cert que aquest any també ha tingut una lesió important, tot i que no tant greu com la d’en Ryan, però suposa un cost important per nosaltres i s’ha de valorar com encaixa dins del dibuix que podem arribar a fer per tenir l’equip més competitiu possible.”  

Si ho pots dir, quin percentatge de possibilitats hi ha que es quedi?  

“És aviat per saber-ho. També dependrà d’algun moviment que estem intentant fer, de si surt bé o no. A partir d’aquí, ens pot encaixar més o menys, tant a nivell econòmic com esportiu i haurem de prendre decisions.”  

Parlant de moviments de jugadors, s’ha publicat que ja teniu lligat el fitxatge d’un pivot americà que jugava a la lliga alemanya. Ens en pots dir alguna cosa?  

“Quan ho tinguem tot tancat, ho farem oficial. De moment, no és així.”  

Pel que fa a la resta de jugadors que tenen contracte, hi pot haver alguna sorpresa en forma de sortida o seguiran?  

“Tenim jugadors amb contracte i això dificulta que tots puguin seguir. Com en altres casos, cadascú té la seva situació personal o potser a algú el venen a buscar. També pot ser que algun jugador, a nivell econòmic o esportiu, se li hagi de fer un replantejament de contracte depenent del rendiment aportat o de l’evolució del mercat. En aquests casos ja veurem si som capaços de posar-nos d’acord o s’ha de buscar una sortida amistosa. Hi ha diferents factors en joc. A vegades, amb el pas dels anys, les relacions entre club i jugadors es van viciant però, ara, no hi ha res segur. Ho hem d’anar veient. Amb el mercat que hi ha, que és molt competitiu, al Manresa ens agradaria decidir més del que podem.”  

A la passada roda de premsa també vas dir que, si poguéssis, li faríes un contrate vitalici a en Pedro Martinez. Com està aquest tema? 

El Pedro té contracte vigent amb nosaltres. Estem parlant de com hem d’anar intentant confeccionar el nou projecte i, és evident que, per Manresa, tenir al Pedro és un valor afegit. Els jugadors volen venir a Manresa perquè hi és ell i perquè volen que els entreni. Nosaltres hem de fer tot el possible perquè se senti còmode i perquè puguem fer, entre tots, una molt bona feina i mantenir un projecte que, aquí a Manresa, no ha estat fàcil els últims anys.”  

Està clar que el tema econòmic afectarà molt a tothom però, especialment, a clubs petits com el BAXI Manresa. Es podria fer una plantilla més curta? 

“Doncs és una possibilitat. Depenent dels millors jugadors que puguem trobar i que vulguin venir, el dibuix econòmic serà un o altre i s’haurà de decidir com s’anirà completant la plantilla. Estem acostumats a conviure amb situacions on hem de fer servir la creativitat per fer bons equips i, segurament, això ens podrà ajudar a tenir aquesta visió.”  

Parlem dels jugadors que teniu cedits, tornaran al club o es pendrà alguna decisió?  

“Estem molt contents que en Dani, en Sima i en Paco hagin estat jugant a Leb Or. Ens agrada que es vagin obrint camí, cosa que a vegades no és fàcil, ja que és molt complicat entrar directament a l’ACB. Els tenim en compte a l’hora de prendre qualsevol decisió. Intentem pensar en el millor per a ells.”  

Pel que fa a jugadors que podrien completar la plantilla, com estàs veient la pedrera?  

“Bé. La realitat és que tenim unes generacions que van pujant amb jugadors de la casa que són molt interessants, que han d’anar fent el seu camí i nosaltres, com a club, hem d’apostar per ells. I això no sempre vol dir donar-los minuts, sinó donar-los eines perquè puguin seguir desenvolupant el seu talent.”  

El fet que el club no tingui un sènior, entre el Júnior i el primer equip, us penalitza en aquest sentit? Seria bo tenir-lo enlloc d’haver de tenir equips vinculats? 

“Segurament seria la situació idònia. Tenir un equip propi, que puguéssis controlar. Econòmicament, ara mateix, no és viable però estem treballant perquè això es pugui millorar. Hem de fer un pas endavant en la relació entre nosaltres i l’equip vinculat. Estem molt contents amb el Barberà i ara estem estudiant com millorar-ho.”  

La vinculació amb l’Artés, que ha ascendit a la lliga EBA, és una possibilitat real?  

“És una possibilitat.”   

Seria més còmode pel club tenir-los més aprop? 

“Evidentment. Tenir-los aquí al costat suposaria una facilitat a nivell logístic i de comunicació per poder-los tenir controlats. Seria una bona solució per a aquests jugadors o fins i tot per a algun júnior que pugués ajudar en moments puntuals. Seria bo que tinguessin aquesta facilitat.”   

Moltes gràcies, Xavi. Sort i encert.
Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies