El femení del Catalunya Central s’assegura estar entre els quatre millors de la primera divisió catalana

Imatge d’arxiu | XF – Gus Carrasco

Catalunya Central 36 – CRUC/Cornellà 17

Manresa RC | 06/03/2023  19:44

El Rugbi femení Catalunya Central (Osona RC + Manresa RC) es va classificar aquest dissabte per a les semifinals de la Primera Divisió catalana una jornada abans que s’acabi la fase regular de la lliga. Els 5 punts que van sumar amb el 36-17 contra el CRUC/Cornellà les distancien en 7 punts del seu rival directe el CR Spartans de Granollers. Per tant, el resultat de la jornada final no canviarà res, passi el que passi. Un segon any consecutiu d’aquest equip amb els objectius inicials no només complerts, sinó superats amb escreix.

Tanmateix, no va ser una victòria fàcil tot i la diferència de punts. És més, l’equip local va anar tres quartes parts del partit per darrere en el marcador. La primera vegada que les osonecbagenques van posar-se per davant va ser amb el 22-17, del min. 60. Fins llavors, les del Baix Llobregat van dominar el terreny, el guany de metres, i els blocatges i melés. Les noies de Pere Carrillo no estaven gens precises en les passades. Era com si hi hagués un excés de responsabilitat davant el repte de la classificació somiada entre les quatre millors formacions de la categoria de plata catalana.

22 minuts amb el 0-0 fins que les spartanes es van avançar (0-7), i 5 minuts després, un atac que va arribar després d’una primera bona combinació de passades fins a la zona del mig camp esquerre a Virginia Arranz, i que es va convertir en assaig i posterior transformació de Maria Prat pel primer empat (7-7). L’equip visitant encara arribaria al descans per davant (7-10) en anotar un cop de càstig des d’uns 30 metres a 4 minuts de la fi del primer temps.

Per sumar encara més dificultats, Maria Sort era expulsada temporalment amb targeta groga (min.39) i la seva companya Erin Yuste també, en el 43. Set minuts en inferioritat de dues jugadores que van propiciar una nova embranzida visitant a càrrec de les dues úniques anotadores del CRUC/Cornella: una veloç i contundent Ainhoa Villanueva, i una eficient xutadora a pals, Laia Reyes (7-17, min. 44).

Va ser un instant abans de recuperar la igualtat de forces que va arribar el try de la capitana Meritxell Pujolassos que iniciava el canvi de tendència. I des de llavors, el partit ja va ser de clar domini local. S’havia trigat molt a doblegar el rival, però quan va passar ja va ser per no fer cap passa enrere. Les anteriorment expulsades Sort i Yuste van ser les protagonistes dels quatre assaigs que vindrien a continuació. La primera en els minuts: 57, 59, i 76; i la segona en el 63. A més de les dues transformacions afegides de Maria Prat, és clar.

I per acabar-ho d’adobar, no seria just no fer constar que en els minuts finals, Merion Sort es va quedar a pocs metres de dues marques més. Però el desgast físic a conseqüència de les espectaculars carreres anteriors, totes elles des de més de 70 metres (dignes d’una velocista d’atletisme), li havien buidat del tot el dipòsit de combustible totalment exhausta.

No es van rendir les visitants, ho van intentar amb totes les seves forces, però el Catalunya Central ja s’havia desfet de l’excés de responsabilitat i ara jugava molt més confiat en les pròpies possibilitats i les passades per fi anaven gairebé sempre al lloc idoni. La defensa, a més, es va convertir en un mur infranquejable gràcies a la feina compromesa i solidària de totes les jugadores que van saltar al camp, (36 minuts de la segona part sense un sol punt de les visitants).

Quan el Catalunya Central es va classificar per disputar la Primera Divisió, l’equip ja va estar molt satisfet pel repte de poder jugar la resta de la temporada en una categoria superior a la de la temporada passada. I estava clar que l’objectiu era continuar millorant i gaudir de la pràctica de l’esport entre les millors de Catalunya.

S’era conscient que costaria guanyar partits i la classificació per a semifinals amb 4 victòries en 9 partits representa superar àmpliament les expectatives inicials. El rival a semifinals s’apunta molt inaccessible (L’INEF-Barça). En la primera jornada van derrotar-les 76-0, però en la visita al Congost de Manresa, les noies de Pere Carrillo ja van plantar més cara (19-34). Qui diu que no pot saltar la sorpresa? Per ganes no quedarà. Abans, però, caldrà visitar el camp del Sant Cugat, el dissabte que ve a les 14 hores. Un tràmit que ha de servir per continuar guanyant confiança i gaudir de valent de la feina ben feta d’aquesta temporada i de, com a mínim l’anterior.

ALINEACIÓ: Brenda María Dos Ramos, Maria Prat, Victòria Silveira, Cristina Elié, Raquel Martínez, Nabia Adillon, Marina Bertran, Lara Ventura, Erin Yuste, Meritxell Pujolassos, Virginia Arranz, Núria Jordà, Maria Sort, Meritxell Molina i Martina Guirado.
També: Carla Ramos, Nuna Martín, Sara Cruz i Sarai Aramburu.

Àrbitre: Marc Riera Solé que va treure targeta groga d’expulsió temporal a Maria Sort (min. 39) i Erin Yuste (min. 43).